menu
HomeArtikler om fertilitetHvad sker der i kvindens krop omkring ægløsning?

Hvad sker der i kvindens krop omkring ægløsning?

Den typiske ægløsningscyklus er på omkring 28 dage – og alt mellem 20-35 dage er indenfor gennemsnittet.

Mange vil gerne kende tidspunktet for deres ægløsning, da det er 2-3 dage lige omkring ægløsning, du har størst chance for at blive gravid.

Du kan læse her, hvad der sker i kvindens krop omkring ægløsning og læse om hvilke tegn, der kan være på ægløsning. Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvilke og hvor stærke symptomer du har, så hvis du har flere eller færre end dem, vi har beskrevet nedenfor, er det altså helt normalt.

Bliv klogere på kvindens ægløsningscyklus

  • Dag 1: Din menstruation begynder så småt. Nogle kvinder får hovedpine, ondt i maven og kvalme eller øget lyst til chokolade og søde sager.
  • Dag 2-3: Blødningen tager til. Du kan også opleve, at ens hud bliver mere fedtet, muligvis med bumser, og at du sveder mere. Niveauet af det kvindelige kønshormon, østrogen, er lavt og for nogen betyder det, at humøret dykker.
  • Dag 4-5: Menstruationen er typisk ved at slutte nu, østrogen-niveauet er ved at stige og er du én af dem, der oplever, at humøret falder i takt med østrogen-niveauet, vil det typisk begynde at stige igen nu.
  • Dag 8-10: Menstruationen er for de fleste kvinder overstået på nuværende tidspunkt. Niveauet af østrogen er steget yderligere.
  • Dag 11-13: Dagene op til ægløsningen. Muligvis lidt mere udflåd (lyserød). Kroppen får nu besked på at påbegynde en øget produktion af det luteiniserende hormon, også kaldtes ægløsningshormonet, som også er det du måler på, hvis du tager en ægløsningstest.
  • Dag 14-15: De fleste vil have ægløsning på dag 14. Nogle kvinder får lette til moderate smerter i maven, på tysk kaldet ’mittelschmerz’ og betegnende for smerte midt i perioden. Ægget forlader nu æggestokken, gribes af æggelederen og ledes mod livmoderen. Når først ægget har forladt æggestokken skal det befrugtes indenfor 1 døgn. Men sædceller kan overleve 3-5 dage i skeden, hvilket betyder, at ubeskyttet sex i dagene op til ægløsning også kan føre til graviditet.
  • Dag 15-21: I en cyklus, hvor ægget ikke befrugtes og du ikke bliver gravid, er det nu, at koncentrationen af østrogen begynder at falde.
  • Dag 22-27: For nogle kvinder betyder dagene lige op til menstruationen, at de bliver præmenstruelle, har humørsvingninger eller måske endda bliver lidt triste.
  • Dag 28: I dag begynder menstruationen igen. Og cyklus starter forfra.

Du kan også beregne din ægløsning med vores ægløsningsberegner.

Eller vores artikel om 3 metoder til at påvise om du har ægløsning.

Kilder:
Sexlinien.dk
Regionsjaelland.dk
Sundhed.dk

Mest læste artikler

Hvilke gravdiitetstegn kommer tidligt i graviditeten, og hvilke gravdiitetstegn kommer først og er de mest almindelige. Vi giver dig svarene på dine spørgsmål.

Læs mere

Der er mange forskellige holdninger når det gælder brugen af graviditetstest, og hvor tidligt man bør tage en efter ægløsningen er sket.

Læs mere

Er det muligt at graviditetstesten er positiv, når der er gået op til en uge siden ægløsningen? Selvom det er meget sjældent, kan det faktisk forekomme.

Læs mere

Lær symptomerne på ægløsning at kende og bliv hurtigere gravid - Vi giver dig en oversigt over de tegn på ægløsning du skal være opmærksom på her.

Læs mere