menu
Artikler om fertilitet | Er gravid

Ultralydsscanning af gravide

Gravide vil i løbet af deres graviditet blive tilbudt at komme til ultralydsscanning. Det bliver tilbudt til gravide omkring uge 11-14 af graviditeten og igen i uge 18-20. Første ultralydsscanning bliver også kaldt for første trimesterscanning eller nakkefoldsscanning, og anden scanning bliver også kaldt for 2. trimesterscanning eller misdannelsesscanning. 

Hvad er ultralydsscanning?

Når du får lavet en ultralydsscanning i din graviditet, bliver der sendt lydbølger ind i maven gennem lydhovedet på apparatet, lægen benytter. Lydbølgerne danner et ekko, som kommer tilbage til lydhovedet, hvor maskinen omdanner til dem et billede ved at bedømme, hvor langt og hvordan ekkoet bevæger sig. Lydbølgerne har så høj en frekvens, så de ikke kan opfanges af dine og vores ører. Vævet i kroppen reflekterer lyden forskelligt, og derfor kan man se detaljerne på skærmen, når billedet kommer frem.

Hvad viser ultralydsscanningen?

Det afhænger af, hvor langt henne i din graviditet du er. Som tidligere nævnt bliver du tilbudt to ultralydsscanninger i løbet af din graviditet. Overordnet set bliver der kigget på fostrets stilling, størrelse, misdannelser, bevægelser og hjerteaktivitet. Generelt bliver der kigget på alle bevægelser og lemmer for at se, om alt er, som det skal være. Moderens tilstand bliver også vurderet i ultralydsscanningen. Moderkagen skal være en passende størrelse og have det rette udseende, og den skal sidde i tilpas afstand fra livmodermunden. Derudover vurderer man, om der er en normal mængde fostervand i livmoderen.

Hos Billige-teste.dk kan du få en hjertelydsmonitor, så du kan lytte til dit barns hjertebanken hjemme, når du har lyst.

Kan ultralydsscanning være skadeligt?

Der er ingen, der er helt sikre på, hvordan ultralyd påvirker fostret. For flere år siden blev der populært delt artikler om, at ultralydsscanningen kunne påvirke fostrets hjerne. Det blev dog ikke specificeret, hvor meget eller hvordan det kunne påvirke hjernen. Forskere har hidtil ikke kunnet påvise, at hjernen bliver påvirket. Overordnet set skal du derfor ikke bekymre dig om, om de tilbudte scanninger på hospitalet kan skade dit foster. Det er der ikke noget, der tyder på.

Der har været studier, som indikerer, at ultralyd kan have en effekt på chancen for, at barnet bliver venstrehåndet. Det blev konkluderet, at ultralydsscanningen kan have påvirket centralnervesystemet hos fostret, hvilket øgede chancen for at blive venstrehåndet.

Hvordan skal jeg forberede mig til ultralydsscanning?

Du skal ikke være bange for, at der kommer smerter i løbet af undersøgelsen. Lægen vil altid tage dig stille og roligt igennem og fortælle dig hvert skridt i undersøgelsen. Din første ultralydsscanning i uge 11-14 vil oftest blive foretaget uden på maven, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at scanne gennem skeden. Ved din anden ultralydsscanning i uge 18-20 bliver det gjort på maven også.

I tilfældene hvor undersøgelsen skal foretages gennem skeden, ligger du på ryggen med benene løftet i benstøtterne. Lægen påfører gel på lydhovedet samt et kondom, før det bliver ført ind i skeden. Nogle kvinder vil opleve det som lidt ubehageligt, men det gør ikke ondt.

Ved undersøgelse uden på maven ligger du også på ryggen, hvor lægen smører gel på din mave, som vil give en bedre lyd- og billedkvalitet. Det kan føles, som når nogle påfører solcreme eller andet på din krop, da det kan være koldt i starten. Lægen sætter lydhovedet på din mave, og I følger med på skærmen sammen.

Er vurderingen fra ultralydsscanningen 100% sikker?

Der er mange faktorer, der spiller ind, når du får taget en ultralydsscanning. Selv de dygtigste læger kan have svært ved at finde små afvigelser, der kan eksistere hos et foster. Nogle grunde til at der kan være afvigelser fra vurderingen kan være fostrets placering og stilling i livmoderen, lægens erfaring, den gravides bugvæg og ultralydsapparatets tekniske kvalitet. Ultralydsscanningen vil oftest vise de mere alvorlige defekter og misdannelser, hvis der er nogle. Ikke alle defekter og misdannelser kan ses ved ultralydsscanningen. Nogle viser sig først senere i graviditeten, og nogle kan først ses efter, barnet er født.

Den mest kendte ultralydsscanning er nok nakkefoldsscanningen. Her kigger man på, hvor stor risiko for kromosomfejl, der er hos fostret. Downs syndrom er den mest udbredte kromosomfejl og kan måles, når fostret er 10-14 uger gammel. Her måler lægen nakkefolden og rygraden. Hvis afstanden er større end normalt, vil risikoen for en kromosomafvigelse være forhøjet – og modsat hvis afstanden er mindre end gennemsnittet.

Viser ultralydsscanningen en forhøjet risiko for downs eller andre misdannelser, vil man få tilbudt en fostervandsprøve. Denne kan med større sikkerhed afgøre, om der er tale om en kromosomfejl.

Kilder:

https://www.sundhed.dk

https://netdoktor.dk

https://www.aleris-hamlet.dk

Relaterede artikler

Når du bliver gravid og starter i et graviditetsforløb har du et forudbestemt antal scanninger og tjek hos lægen, og som udgangspunkt får alle gravide tilbudt det samme antal. Ud over de faste scanninger der betales af det offentlige, kan du frit booke scanninger for egen regning hos private udbydere....

Læs mere

Spiralen er en af de mest almindelige præventionsmidler i Danmark, og det anslås at spiralen (enten kobber- eller hormonspiral) sammen med andre hormonelle præventionsmidler benyttes af omkring 42% af danske kvinder, hvilket gør os til det land i Norden med det højeste forbrug af den slags prævention. Lav sandsynlighed for...

Læs mere

Når man er gravid begynder dage og specielt datoer at have en stor betydning i ens hverdag. Der er altid en ny dato i fremtiden som man skal være opmærksom på som gravid, da kontroller og undersøgelser er en naturlig del af en graviditet. Og så er der naturligvis den vigtigste...

Læs mere

Hvilke symptomer er de mest almindelige tegn på graviditet? Få svaret her Indhold: Oplever alle de samme graviditetssymptomer? Hvilke tegn på graviditet kan du opleve? De tidlige, mest hyppige graviditetstegn  Hvornår dukker de tidlige graviditetstegn op? Hvilke tegn på graviditet kan man have i uge 1, 2 og 3? Er en...

Læs mere

Tilbage til alle artikler