Positiv graviditetstest – hvad nu?
At stå med en positiv graviditetstest i hånden, især for første gang, kan virke en smule overvældende – for hvad skal der ske nu, og hvor sikker er graviditetstests egentlig? Det kan du blive meget klogere på herunder!
Hvor sikker er en positiv graviditetstest?
Graviditetstests er generelt utrolig præcise, men fælles for langt de fleste er, uanset om de hedder Clearblue, Babyplan eller RFSU og er strimmel eller stav, at det først anbefales at tage testen den dag, hvor du forventer at få din menstruation. Hvis du tager testen før det anbefalede tidspunkt, kan resultatet meget vel være en utydelig eller svag streg på graviditetstesten, eller du kan få et negativt svar, fordi du endnu ikke har nok graviditetshormon i kroppen til, at testen slår ud. Det kan være fristende at tage flere tests i streg for at finde frem til om man står med en positiv graviditetstest eller ej, men det vil sjældent gøre den store forskel.
Grunden til at man anbefaler at vente med at tage testen til dagen man forventer sin menstruation, skal findes i måden testen måler på. En graviditetstest måler nemlig niveauet af hCG i kroppen.
hCG kaldes også for graviditetshormonet da dens fornemmeste opgave er, at beskytte det befrugtede æg. Hormonet har den funktion at stimulere det gule legeme i æggestokken, som producerer progesteron, som igen undertrykker menstruationscyklussen, så graviditeten kan fortsætte. hCG måles som en numerisk værdi, og i den tidlige graviditet fordobler niveauet sig hver tredje dag. For lægerne er dette et nyttigt redskab som de dels bruger til at måle om der er tale om en graviditet, men også til at vurdere om graviditeten udvikler sig planmæssigt over tid.
En positiv graviditetstest er som udgangspunkt (mindst) 99% sikker, da den kun slår ud, hvis du har hcg i kroppen, og det har du kun, hvis du er gravid eller lige har været gravid. Til gengæld er en falsk negativ graviditetstest mere almindelig – den kan du få, hvis du tester for tidligt, og dit hcg-niveau er for lavt til at blive målt.
Tidlige graviditetstests
En utydelig graviditetstest vil ofte betyde, at dit hCG-niveau i kroppen er for lavt til at testen kan aflæse det korrekt. En almindelig graviditetstest vil, ud fra urin, måle niveauet af hCG i kroppen, men i den tidlige graviditet er der store udsving i hvor højt et hCG-niveau den enkelte kvinde har i urinen. De fleste tests vil først måle fra ca. 20-25 mIU/ml, og omtrent en uge efter ægget er blevet befrugtet vil den gennemsnitlige kvinde have omkring 5 mIU/ml hCG – altså for lidt til at slå ud som en positiv graviditetstest.
Af den årsag er der udviklet tidlige graviditetstests som har en lavere tolerance, og dermed detekterer øget hCG-niveau som ligger under den normale grænseværdi.
Hvor tydelig skal en graviditetstest være, før svaret er sikkert?
Står du med en svag positiv streg på graviditetstesten og er i tvivl om, hvor sikkert svaret er? Selvom disse tests generelt er til at stole på, kan der opstå sjældne situationer hvor en test er falsk positiv. I graviditetens verden betyder det, at du har fået et positivt resultat, men du er reelt ikke gravid.
En falsk-positiv graviditetstest kan blandt andet forekomme hvis:
-
- Du har aflæst resultatet uden for det angivne tidspunkt
- Du har forvekslet en skyggestreg med en positiv streg
(‘rammen’ for, hvor testlinjen kan dannes, kan nogle gange være synlig både før og efter at testen er blevet udført).
- Du har haft en tidlig abort eller spontanabort
- Du får medicin der indeholder HCG
Mellem 15-20% af alle graviditeter ender i en spontan abort, og for de fleste sker det inden for de første 12 uger. Ved en spontan abort vil kroppens hCG-niveau falde drastisk, og det er derfor du vil kunne opleve at tage en positiv graviditetstest for senere at tage en der er negativ. En svag streg på din graviditetstest er dog som udgangspunkt lige så sikker som en mere tydelig streg, og en reelt falsk positiv graviditetstest er meget sjælden. Har du testet positiv, kan du altså godt regne med, at du er gravid. Også selvom stregen er mindre tydelig end kontrolstregen.
Det sker der efter graviditetstesten er positiv
Når først du står med positiv test er det næste skridt at ringe til din læge. Her får du tid til en graviditetsundersøgelse, hvor I vil gennemgå dit generelle helbred, og bl.a. snakke om hvilket fødested du vil være tilknyttet. Det sker ofte omkring uge 7. I nogle tilfælde vil du også få en tilbudt at komme til lægen tidligere for at få bekræftet graviditeten. Lægens graviditetstests er dog ikke mere sikre end dem, du bruger hjemme. Er der mistanke om, at graviditeten ikke udvikler sig, som den skal, kan du også få taget blodprøver, der mere præcist kan måle niveauet af hCG.
I det første møde med din læge vil din vandrejournal også blive oprettet. Det er så at sige fortællingen om din graviditets udvikling, og den følger dig gennem samtlige lægebesøg og jordemoderbesøg undervejs i graviditeten.
I de tidlige stadier af graviditeten er mange nysgerrige efter at komme til den første scanning og få syn for sagerne. Men første gang du, i det offentlige system, vil få dit barn at se, vil være til nakkefoldsscanning i uge 11-13. Du må altså væbne dig med en smule tålmodighed i perioden fra du tester positiv til første scanning, eller finde private udbydere som kan lave en tidlig ultralydsscanning.
Kilder:
Herlev Hospital – Konsultation hos praktiserende læge
10 januar 2018