menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Progesteron – nøglen til en vellykket graviditet

Du har sikkert hørt om østrogen. Er du kvinde og i den fødedygtige alder, bør du dog også være på fornavn med hormonet progesteron, som er østrogens modstykke – og ifølge Sundhed.dk en nøgleingrediens i den tidlige fase af en graviditet.

Har du en mangel på progesteron i begyndelsen af en graviditet, kan du nemlig risikere en spontan abort. 

Der er dog håb forude i form af tilskud og cremer, som kan kompensere for et lavt naturligt progesteron-niveau og derved markant øge dine chancer for en vellykket graviditet.

Hvad er progesteron?

Progesteron er et bioidentisk hormon, som dannes naturligt i æggestokkene under kvindens menstruationscyklus. Hormonet styrker bl.a. din livmoderslimhinde under ægløsningsprocessen ved at fremme kirtel- og sekretdannelse.

Derved færdigmodnes livmoderen, så den er i stand til at tage imod et befrugtet æg, som på sigt kan vokse til et foster – og sidenhen et lille barn.

Velkomstkomité og radiator i én

Udover smørelsen af livmoderen er det også progesteronens ansvar at sørge for en moderat temperaturstigning efter ægløsningen.

Når ægget har haft et romantisk møde med dets udkårne, sædcellen, bliver det m.a.o. budt velkommen af et blødt og behageligt indeklima i livmoderen, og det kan det takke progesteronen for.

Symptomer på progesteron-mangel

Et lavt progesteron-niveau kan komme til udtryk i form af bl.a.:

  • Uregelmæssig menstruation
  • Humørsvingninger
  • Hedeture
  • Træthed
  • Brystsmerter

Har du et eller flere af disse symptomer på progesteron-mangel, og har du samtidig problemer med at forblive gravid, så er det naturlige næste skridt en progesteron-analyse.

Lakmusprøven på dit progesteron-niveau

Ved en progesteron-analyse får du, vha. en såkaldt ”koncentrationsmåling”, målt dine progesteron-værdier – og dermed et endegyldigt svar på, hvorfor du ikke kan gennemføre en graviditet.

Ifølge Sundhed.dk kan en progesteron-analyse desuden benyttes ved øvrige menstruationsforstyrrelser.

Bodyguard for kvinder i østrogenbehandling

Er du blandt de uheldige kvinder, som har ingen eller uregelmæssig menstruation – og derfor er i østrogenbehandling?

I så fald er et progesteron-tilskud ligeledes nødvendigt for at balancere det hormonelle regnskab og beskytte kroppen. Det skriver Netdoktor.dk.

Tilskud: til dig med et lavt progesteron-niveau

Viser en progesteron-analyse, at du har progesteron-mangel, er der dog ingen grund til at gå i panik. Din gynækolog kan nemlig udskrive såkaldte gestagener; syntetiske fuldblodserstatninger for progesteron.

Ingen progesteron-bivirkninger med creme

Progesteron-tilskud kommer bl.a. i form af stikpiller og tabletter. Som med de fleste piller kan der dog være bivirkninger, og derfor udskriver mange gynækologer i stedet progesteron-creme, som du selv kan påføre.

Konsultér altid din læge hvis du har symptomer på progesteron mangel, eller hvis du er i tvivl om, hvilket tilskud der er bedst for dig.

Bekræft din ægløsning med en PdG-test

Hvis du ønsker at holde øje med dit progesteron-niveau og få bekræftet, at ægløsningen faktisk har fundet sted, kan du med fordel bruge en PdG-test.

En PdG-test (Pregnandiol Glucuronid test) måler niveauet af PdG i urinen – en metabolit af progesteron – og er derfor en effektiv metode til at dokumentere, at kroppen har produceret tilstrækkeligt progesteron i den kritiske fase efter ægløsningen.

Hvor ægløsningstests måler LH for at forudsige ægløsning, bekræfter PdG-testen, at ægløsningen er sket, og at dit hormonelle miljø er optimalt for at opnå graviditet.

Hvornår bruges en PdG-test?

  • 7–10 dage efter ægløsning (implantationsvinduet)
  • Ved mistanke om progesteron-mangel (og manglende ægløsning)
  • Når du gerne vil optimere dine chancer for graviditet

PdG-testen kan laves hjemme ved en simpel urinprøve, hvilket gør det nemt og bekvemt at overvåge din fertilitet.

Læs også:
Alt om PdG-test
Sådan bekræfter du din ægløsning: En guide til PdG-test

Kilder:

http://denstoredanske.dk

https://netdoktor.dk

https://www.sundhed.dk

Relaterede artikler

I vil gerne have et barn, men hvad skal du egentlig tænke på? Vi samlet 5 råd til dig, der gerne vil være gravid – PLUS forklaringen på hvorfor!

Læs mere

Der kan være mange grunde til, at du ikke bliver gravid. Og der er hjælp at få! Læs om de hyppigste årsager til problemer med at blive gravid her.

Læs mere

Kinesisk medicin er kendt gennem årtusinder, men kan traditionelle kinesiske urter hjælpe barnløse? Få viden om urtemedicin og fertilitet her.

Læs mere

Hvis du prøver på at blive gravid er en fordel at kende tidspunktet for din ægløsning. Få her 3 metoder der kan hjælpe med at påvise, hvornår du har ægløsning.

Læs mere

Tilbage til alle artikler