menu
Artikler om fertilitet | Er gravid

Lyt til dit barns hjerte slå med en hjertelydsmonitor

Når du bliver gravid og starter i et graviditetsforløb har du et forudbestemt antal scanninger og tjek hos lægen, og som udgangspunkt får alle gravide tilbudt det samme antal. Ud over de faste scanninger der betales af det offentlige, kan du frit booke scanninger for egen regning hos private udbydere. Der findes mange klinikker som tilbyder vordende forældre forskellige scanningspakker, som alle har til formål at give ekstra tryghed gennem graviditeten. Men vidste du, at du kan få din egen hjertelydsmonitor og høre babys hjerte slå, hvor og hvornår du vil?

Den beroligende hjertelyd

En hjertelydsmonitor er navnet på det redskab der bl.a. også kaldes for heart rate monitor, ultralydsmonitor, doppler, doptone eller hjemmeultralyd. Uanset hvad du kalder det, så er formålet og funktionaliteten det samme: at høre babys hjertelyd.

I professionelt øjemed bruges det til at monitorere barnets velbefindende, men de fås også til privat brug, og i dag kan du nemt købe eller leje en monitor i butikker såvel som online, uden at det koster en formue. Det at du får adgang til sådan et værktøj betyder, at du i eget hjem kan lytte til dit barns hjerte hver eneste gang du har lyst til det. For mange vil det være en hyggelig og livsbekræftende oplevelse at lytte til hjertet slå i trygge og vante rammer.

Babyplan ultralydsmonitor til hjemmebrugHer hos Billige-teste.dk har du som gravid et par forskellige muligheder for at låne eller købe en heart rate monitor. Du kan bl.a. købe en Babyplan ultralydsmonitor med tilhørende ultralydsgel eller en Sonoline Fetal Doppler der er en monitor i lommestørrelse. Derudover har du, når du anvender et Babyplan testsæt, mulighed for samtidig at låne en Babyplan Ultralydsmonitor. Kontakt os for at høre nærmere.

Hvornår kan man høre hjertelyd gennem maven?

Fra det øjeblik din graviditet bliver bekræftet til det er muligt at høre fosterets hjertelyd, går der noget tid. I de første par måneder er fosterets hjerte endnu ikke udviklet tilstrækkeligt til, at det kan fanges på en hjertelydsmonitor – heller ikke af professionelle. Når du når hen til uge 14 vil der være en chance for at høre hjertet slå, men det kommer helt an på barnets placering, og du kan derfor ikke være sikker på at jordemoderen kan finde det. Så snart du når til uge 20 vil din jordemoder typisk være i stand til at finde hjertelyden hver eneste gang. Når det kommer til hjemmeultralyd kan du derfor med fordel vente til omkring uge 20, for størst mulig succes. Du kan også spørge din jordemoder til råds om, hvordan du bedst placerer hjertelydsmonitoren, for selv at kunne gøre det derhjemme.

Hvad skal man holde øje med på en hjertelydsmonitor?

En hjertelydsmonitor der benyttes privat skal bruges for hyggens skyld, ikke for at holde øje med barnets sundhed. Det vil altså sige, at der ikke er noget du skal holde øje med, men at det derimod er en unik mulighed du og resten af familien har, for at lytte til barnets hjerteslag i eget hjem. Fosterets hjertefrekvens bør i hvile ligge mellem 120 og 160 slag pr minut. Hvis du er stresset, ryger eller drikker alkohol, kan den ligge højere, ligesom du skal være opmærksom på, at tallet kan blive påvirket hvis du f.eks. er nervøs. Tag derfor målingen med et gran salt, og lad de professionelle om at lave de sundhedsfaglige vurderinger.

Hjemmeultralyd kan ikke erstatte professionel scanning

I graviditeten findes der næsten intet bedre, end at kunne se og høre at ens baby har det godt. Scanninger er et essentielt redskab hertil, for både det lægefaglige personale og jer som forældre, men det er lige så vigtigt at du løbende lytter til dit instinkt. Hvis noget ikke føles rigtigt, er det vigtigt at du får det tjekket af din jordemoder eller læge, og ikke forlader dig på f.eks. en hjertelydsmonitor til hjemmebrug.

Et redskab som dette skal ses som et hyggeligt supplement der gør dig i stand til at lytte til hjertelyden når du vil, og det hverken kan eller skal bruges til at diagnosticere eller forsøge at skabe tryghed, såfremt du er bekymret for dit barns velbefindende.

Det er vigtigt at pointere, at det at have et redskab, som professionelle bruger, ikke er ensbetydende med at du selv kan bruge det professionelt. Kun redskabet kombineret med den rette erfaring og uddannelse, kan give den nødvendige bekræftelse og tryghed.

Kilder:

Jordemoderforeningen.dk 

sst.dk

 

Relaterede artikler

Hvad er ultralydsscanning? Ultralydsscanning i graviditeten kan fortælle meget om dit foster. Få svar på dine spørgsmål om scanning hos Billige-teste.dk.

Læs mere

Med diagnosen PCOS er der en øget risiko for graviditetskomplikationer, og i denne artikel kommer vi 7 af de almindelige risici nærmere.

Læs mere

Hvor sikker er graviditetstests, hvad betyder en svag streg, kan man teste falsk positiv og hvad gør man, når man står med en positiv test? Læs med her!

Læs mere

At høre sin babys hjerte slå kan være hyggeligt for hele familien, og nu har du mulighed for at bruge en hjertelydsmonitor og lytte hvor og hvornår du vil.

Læs mere

Tilbage til alle artikler